internet 4G

internet 4G

sâmbătă, 25 octombrie 2014

Scumpirea poliţei de locuinţă, cartoful fierbinte din piaţa asigurărilor

 
Despre schimbarea condiţiilor de preţ la asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor se vorbeşte deja de mai multe luni. Deşi Autoritatea de Supraveghere Financiară a susţinut, atât pe căi publice, cât şi în documente oficiale, că introducerea unei franşize sau majorarea preţului sunt necesare pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă a PAID, oficialii Pool-ului continuă să nege această variantă. Care e, de fapt, realitatea şi cât de stabil mai este Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor?

Aproape toată lumea vorbeşte despre iminenţa introducerii unei franşize sau a modificării preţului pentru asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor, însă nimeni nu îşi asumă încă oficial măsura. Mai mult, directorul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor şi-a schimbat radical discursul în ultimele luni şi afirmă că nu are cunoştinţă despre vreo discuţie în sensul modificării condiţiilor de preţ, deși, în vară, într-un interviu pentru Capital, Nicoleta Radu Neacşu a arătat că poartă discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară în sensul introducerii unei franşize de 10% la asigurarea obligatorie a locuinţei. Directorul PAID spunea atunci că e luată în calcul şi modificarea preţului.

Franşiza este un instrument des folosit pe piaţa asigurărilor de locuinţă. Presupune ca asiguratul să îşi asume o parte din daună. În cazul concret al poliţei PAID, cu o valoare asigurată de 20.000 de euro, ar însemna ca, în caz de daună totală, PAID să plătească doar 18.000 de euro, restul de 2.000 rămânând în sarcina asiguratului. Mai mult, asumarea unei franşize presupune că asiguratul nu va fi despăgubit pentru daune mai mici decât valoarea acesteia. În cazul PAID, dacă locuinţa asiguratului suferă daune mai mici de 2.000 de euro, acesta nu va primi niciun ban.

Dovada că franşiza va fi introdusă. Creşte şi preţul?

O adresă trimisă  în luna iulie de Autoritatea de Supraveghere Financiară către Comisia Economică din Camera Deputaţilor arată clar că introducerea unei franşize, cu alternativă majorarea preţului pentru cei care nu doresc franşiză, sunt măsuri absolut necesare pentru funcţionarea în condiţii legale a PAID.  „Ca urmare a analizării de către autoritatea de supraveghere a dificultăţilor în care se află PAID, situaţie determinată de nivelul capitalurilor proprii, care permite subscrierea unui volum de prime de aproximativ 21 de milioane de euro (1,2 milioane de poliţe la actualul tarif), precum şi de lipsa de corelare între tariful de primă stabilit pentru această asigurare şi costul reasigurării, ASF a identificat ca posibilă soluţie de viabilizare a activităţii acestei entităţi introducerea unei franşize de 10% din limita de răspundere pentru riscul de cutremur, cu oferirea posibilităţii asiguraţilor de a putea opta pentru asigurarea fără franşiză, dar la un tarif majorat cu 50%“, arată documentul consultat de Capital. Directorul PAID susţine că nu ştie despre această adresă şi că nu a contribuit la realizarea ei. „Este responsabilitatea ASF“, a declarat Neacşu la Forumul Internaţional de Riscuri Catastrofale.

Semne de întrebare

Din adresa ASF reiese că Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor ar putea funcţiona, în acest moment, în afara normelor de prudenţialitate impuse de ASF. Documentul conceput de ASF la finele lunii iunie arată că entitatea care se ocupă cu gestionarea asigurărilor obligatorii de locuinţă avea un nivel al capitalurilor proprii care îi permitea să subscrie maximum 1,2 milioane de poliţe la actualul nivel de preţ. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii august, PAID avea în portofoliu aproximativ 1,6 milioane de poliţe, cu mai mult de 400.000 peste nivelul acceptabil conform normele ASF. Reamintim că, din motive asemănătoare, companii private, cum sunt Astra sau Carpatica, au fost puse în proceduri de redresare financiară. Pentru ca PAID să funcţioneze acum în condiţii de legalitate şi prudenţialitate, ar fi fost necesară o majorare de capital care, după  cum ne-a spus chiar directorul PAID, nu a avut loc.

Totuşi, Nicoleta Radu Neacşu afirmă, fără să dea detalii, că PAID funcţionează în condiţii perfect legale şi că tocmai a încheiat un nou contract de reasigurare cu o acoperire maximă de 500 de milioane de euro, sumă considerată suficientă pentru actualul nivel de expunere a Pool-ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu