internet 4G

internet 4G

marți, 28 octombrie 2014

Cardul National de Sanatate ..... trecut, prezent si viitor

Producerea Cardului National de Asigurat a inceput teoretic inca din luna august a acestui an. Acesta il va costa pe fiecare roman cel putin 2 euro. Desi oficialii Ministerului Sanatatii cauta sa induca in eroare populatia spunand ca persoanele asigurate nu vor plati nimic pentru acest card, atat productia cat si distributia cardului, conform " solutiei miraculoase " gasite, se vor acoperii prin fonduri date de Ministerul de Finante din Bugetul de Stat adica tot din banii cetateanului de rand platitor de taxe si impozite. Capacitatea de productie a Imprimeriei Nationale este de un milion de exemplare pe luna.

Cate persoane vor sti sa ceara inscriptionarea completa a Cardului National de Asigurat si cine se va ocupa de acest demers?

Deosebit de important este faptul ca pe card nu vor fi inscriptionate toate datele relevante cu privire la starea de sanatate a pacientului cum ar fi de exemplu bolile cronice de care acesta sufera, iar alte informatii gen grupa sanguina, bolile cu risc vital si acceptul pentru donarea de organe, persoane de contact in caz de urgenta si numar de telefon de contact in caz de urgenta, sunt trecute numai in urma acordului scris al titularului. Cat de motivati vor fi medicii de familie sa faca aceasta completare in mod profesional, corect si complet?

De asemenea din ratiuni de protectie a datelor cu caracter personal (?!? ) identificarea asiguratului nu se va face prin Codul Numeric Personal ci prin intermediul unui cod al asiguratului. Cat de eronat poate fi un astfel de procedeu de identificare si cine va suporta costul acestor erori?

Ce este totusi inscriptionat in  Cardul National de Asigurat?

In cuprinsul acestui minunat produs pe care personal il consider de o inutilitate desavarsita, ceea ce voi dovedi pe parcursul acestui articol, se vor regasi informatii considerate vitale, ceea ce nu este intotdeauna neaparat adevarat, precum alergii, grupa de sange, bolile cronice, proteze, internari si prescriptii recente. Informatiile pot fi accesate de pacienti si de medicii curanti.

Pacientii vor putea vedea cine le-a accesat dosarul, ora data si IP-ul calculatorului de pe care acesta a fost accesat.

Prezentarea cardului national de sanatate va fi obligatorie la medicul de familie, la spital si la farmacie.

Este obligatoriu ca de fiecare data cand pacientul merge la un medic din sistemul public de sanatate sa aiba cardul national de sanatate. O alta deficienta majora este aceea ca in cazul in care pacientul nu poate prezenta cardul din varii motrive, acesta nu va putea primi servicii medicale platite de CNAS sau va trebui sa achite contravaloarea serviciilor efectuate, chiar daca este asigurat in sistemul public.

Cat de repede va ajunge Cardul National de Asigurat la pacienti?

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a semnat contractul - cadru pentru serviciile de distributie la nivel national pentru o perioada de patru ani, cu Posta Romana, un operator este adevarat ca apartinand inca majoritar statului roman, dar la fel de adevarat este si faptul ca acesta este deosebit de lent, birocratic si greoi. Daca in cazul operatorilor privati de curierat orice corespondenta incepand cu banale plicuri si terminand cu colete de mare greutate, ajunge in 24 pana la maxim 48 de ore, in cazul Operatorului National de Servicii Postale trimiterea documentelor poate sa dureze 30 de zile si poate chiar mai mult ( vezi cazul necesitatii colaborarii cu Regia Autonoma Monitorul Oficial in care raspunsul de la acestia soseste prin Posta Romana in 30 de zile sau exemplul operatorilor de servicii de telefonie pentru care facturile nu sosesc niciodata mai repede de 10 zile )

Daca titularul de card nu este gasit la domiciliu atunci se declanseaza sarabanda deplasarilor si birocratiei existente la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, caci cardurile vor fi trimise la Casa de Asigurari de Sanatate de care acesta apartine.

Medicul de familie o alegere inspirata sau ghinion?

In situatia de fata, medicii de familie pe langa faptul ca vor avea de facut o munca suplimentara pentru care nu se stie daca vor fi platiti de cineva sau vor avea timp fizic pentru asta, acestia vor avea si obligatia de a se dota cu tehnologia necesara folosirii acestor solutii. In caz contrar tot pacientul este cel care suporta consecintele pentru ca in cazul in care nu va putea folosi cardul atunci nu isi va putea dovedi calitatea de asigurat iar prestatiile medicale nu ii vor fi decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trebuind sa le suporte si pe acestea din buzunarul propriu.

In aceste conditii opinia unui cititor al unora din multele materialele publicate in lunga perioada in care s - a tot vorbit si promis multe despre acest subiect, este deosebit de relevanta si concludenta:

" Atat timp cat sistemul medicilor de familie nu se reformeaza si CNAS nu agministreaza banii TRANPARENT, cand asiguratii nu-si cunosc drepturile, iar datoriile sistemului fata de ei plutesc in necunoscut, intre prostie si escrocherie, ce sa faca bietul si micutul card? "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu